Eerste bericht uit Colombia
Door: Jasper
Blijf op de hoogte en volg Jasper
07 Juli 2022 | Colombia, Taganga
Colombia is veel!
Heel veel zelfs! Veel drukte… In de vorm van veel mensen, veel chaos (o.a. het verkeer), veel geluid (overal is muziek en die kan niet hard genoeg) en helaas ook veel armoede. We ervaarden het allebei net even anders. Voor mij geldt dat ik wel wist dat er veel armoede is in Colombia, maar het is meer dan waar ik me op had voorbereid. Misschien komt dat ook doordat ik enkel super positieve verhalen over Colombia hoorde en dat ik daardoor het beeld vooraf iets te veel geromantiseerd heb.
Maar anderzijds is Colombia ook prachtig! De mensen zijn super vriendelijk, inclusief de mensen die iets van je willen en die je “nee” moet verkopen.
De eerste dagen
We zijn op 3 juli 2022 aangekomen in Cartagena. Cartagena is een stad gelegen aan de Caribische kust. In het oude centrum zijn nog zeer duidelijk koloniale invloeden zichtbaar. Het oude centrum (alles binnen de 12 kilometer lange stadsmuur) is heerlijk om doorheen te drentelen en herbergt veel leuke barretjes, terrasjes, restaurantjes, winkeltjes, straatjes en pleintjes. Verder ligt er net buiten de stad een oud fort met een ondergronds gangenstelsel. Vanuit Cartagena hebben we ook nog een dagtrip gemaakt met de boot naar de Baru-eilanden rondom Cartagena. Bij één van de eilanden, genaamd Isla Naval, hebben we kunnen snorkelen bij een gecrasht vliegtuig van Pablo Escobar. Op het nabij gelegen eiland had hij een (inmiddels verlaten) villa. Voordat we teruggingen naar Cartagena, hebben we in de avond nog plankton kunnen spotten. Door de verlichting van de zon overdag, kleurt het water in het begin van de avond rondom jou als je beweegt blauw. Leuk om een keer te zien, alleen jammer dat het niet vast te leggen was op camera.
Eerste keer verkassen
Na Cartagena zijn we vertrokken richting Taganga… Een klein vissersdorpje net buiten de stad Santa Marta. Onderweg een kapotte bus, maar dit werd vanuit het bedrijf keurig opgelost. Enkel wat vertraging. Onderweg overigens nog meer geconfronteerd met de armoede in het land (veel sloppenwijken). Vanuit Taganga gaan we het Tayrona National Park verkennen.
De eerste dag zit er op. We hebben een boottocht gemaakt naar twee stranden. De eerste was Playa Cinto en van de vele stranden die we in ons leven al hebben gezien, is dit toch wel de mooiste. Onze reisgids gaf al aan: “Vergeet de Bahama’s”. We zijn er nooit geweest, maar we geloven het direct! De tweede was Playa Crystal. Een stuk drukker en daardoor ook direct minder idyllisch. Hier overigens wel een heerlijke lunch gehad, waarbij er geen menukaart wordt getoond, maar waar de vrouw des huizes gewoon de keuken uit komt lopen met twee vissen: “Welke wilt u?”.
Verder is Taganga ook al direct een stuk relaxter dan Cartagena. Het stikt er alleen van de (zwerf)honden… Die overigens wel allemaal even lief zijn en allemaal tussen de mensen ’s-avonds op het strand rondlopen.
Morgen en overmogen...
... gaan we duiken. We beginnen de eerste dag met een duikspot met meerdere scheepswrakken. De tweede dag gaan we vooral naar prachtig koraal duiken.
08 Juli 2022 - 08:55
Hans:
Mooi verslag Jasper. Ik ben er niet bij maar als ik het zo lees kan ik me direct verplaatsen naar jullie situatie.
Ik wacht met spanning op jullie volgende verslag. -
08 Juli 2022 - 09:54
Wouter:
Klinkt heerlijk Jap!! Lijkt me prima vertoeven daar en ik ben al meteen jaloers op jullie aankomende duiken!! Super vet! Heel veel plezier!! -
08 Juli 2022 - 11:27
Jan Willem En Beppie :
Leuk verslag, blijkt wel al bereid jullie je zo goed voor dat in dit geval de armoede vele malen erger is.
Spannend dat snorkelen naar het schip van Escobar maar genieten van de natuur en de vriendelijke bevolking is natuurlijk no1 bij jullie.
Groetjes ook van Beppie en een fijne reis verder. -
08 Juli 2022 - 13:02
Nicole:
Leuk je verslag te lezen en wat een prachtige foto’s! -
08 Juli 2022 - 13:30
Hans F:
Leuk verslag :-) fijne duiken gewenst! -
08 Juli 2022 - 15:23
Jelle:
Dat blauwe water....kwam dat niet omdat je iets anders aan het doen was in dat water?! :-p
Leuk om te lezen. Het klinkt alsof alles een avontuur is. Happy diving! -
08 Juli 2022 - 22:15
Judith:
Prachtig en wat tof om te lezen. Je beleeft het helemaal mee zo. -
10 Juli 2022 - 22:12
Ivo En Henriette :
Heel vet allemaal mannen! Leuk verhaal en mooie foto's.
keep us posted!