De watervallen van Iguazú

Door: Jasper

Blijf op de hoogte en volg Jasper

19 Januari 2023 | Argentinië, Puerto Iguazú

Voordat ik over de watervallen begin, ons hotel… Wat een plaatje! We kwamen in de avond met het vliegtuig aan in Iguazú en verbaasden ons bij het verlaten van de luchthaven direct over de hoeveelheid groen in deze omgeving. We wisten wel dat we weer een soort van jungle in gingen, maar dat het zo dicht bebost was, hadden we niet verwacht. Aangezien dit voor Wout en Eel de laatste stop wordt, hebben we ons vieren getrakteerd op een kleinschalig resort net buiten het dorp Iguazú.

Bij aankomst lijkt ons kleinschalig resort een soort van jungleresort; volledig in het groen gelegen, met daarbij het geluid van vogels, krekels en weet ik wat allemaal nog meer. Het zwembad blijkt ook groter dan op de foto en is een soort van “infinity pool”, direct tegen de groene jungle gelegen. Dit wordt leuk met een dikke hoofdletter L…

De watervallen

Eén van de meest bekende watervallen zijn misschien wel de Niagara Waterfalls op de grens van Canada en de Verenigde Staten. Nou… Vergeet deze maar! We hebben even wat achtergrondinformatie opgezocht om ze met elkaar te vergelijken. Iguazú wint op: 1) hoogte (82 meter tegen 54 van de Niagara), 2) totale lengte (2.700 meter tegen 945 van de Niagara) én 3) totaal aantal watervallen (een aantal van 275 tegen 4 van de Niagara). De vrouw van wijlen president Roosevelt zei ooit treffend: “Poor Niagara”.

Enige nadeel is dat héél véél mensen deze watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië willen zien. Gevolg is dan ook: veel bezoekers, hele drukke wandelpaden en een heel hoog pretparkgehalte. Opa en oma Pardoel zijn ooit bij de Niagara Waterfalls geweest en daar is (vind ik) een hele mooie foto van hen gemaakt. Wij hebben ook een poging gedaan om een dergelijke iconische foto te maken, maar door het groot aantal toeristen hier, is het ons niet gelukt om zelf zo mooi met de watervallen op de foto te gaan.

En waren de watervallen mooi? Het zijn zeker hele indrukwekkende dingen! Jammer voor ons alleen was dat niet alle wandelpaden open waren. Reden hiervoor is dat er in oktober 2022 door de vele regenval in het Amazonegebied overstromingen hebben plaatsgevonden, die één wandelpad volledig ontoegankelijk hebben gemaakt en een andere gedeeltelijk. Als je de beelden ziet (we zagen deze destijds al in het nieuws), geloof je als je daar staat wel dat het “beangstigend” geweest moet zijn. Zonder overstromingen zie je namelijk al een hoop natuurgeweld.

Het was ook mogelijk om een boottripje te maken, waarbij je met de boot tot de watervallen kunt komen. Helaas voor mij kreeg ik niemand zo ver om mee te gaan. De wachttijd (bijna drie uur) was echter behoorlijk, waardoor ook ik met enige tegenzin en enigszins teleurgesteld heb besloten het boottochtje te skippen. Het leek mij ontzettend gaaf om dat natuurgeweld en de kracht van het water van dichtbij en vanaf het water te ervaren.

Het geheel is gelegen in een nationaal park, waarvan helaas nog slechts 54.000 van de oorspronkelijke 1 miljoen vierkante kilometer over is. Gelukkig beseffen ze dat hier inmiddels ook en zijn ze wel bezig met natuurherstel.

Drielandenpunt

Verder ligt Iguazú op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. In vergelijking met het drielandenpunt in Nederland, wordt er echter weinig aandacht aan besteed. Slechts aan de zijde van Brazilië staat een soort van beeldwerk als kenmerk voor het drielandenpunt. Misschien scheelt het ook dat de grenzen hier precies in het midden van de rivier liggen.

Met deze laatste stop in Argentinië…

… ronden we weer een land af. Wat me het meest bijblijft van Argentinië is:

• dat vrijwel iedere Argentijn de gehele dag met een typische theekop voorzien van een soort van rietje en een thermoskan heet water over straat loopt. Het maakt niet uit waar je bent, je ziet het werkelijk overal. Ik denk dat de Argentijn zich in de toekomst zo evolueert, dat toekomstige Argentijnen geboren worden met één hand en één theekop, in plaats van met twee handen;
  • dat ongeveer 90% van de Argentijnse bevolking Christen is en de rest Joods of bijvoorbeeld Russisch-Orthodox. Maar eigenlijk tellen er maar twee echte geloven: 1) voetbal, en 2) Messi (100% van de bevolking);
  • dat we misschien te hoge verwachtingen hadden, maar de Argentijnse steak is niet onze favoriet geworden. We hebben echt wel af en toe een goede op, maar vaak was de steak verkeerd gebakken óf niet echt heel lekker van smaak;
  • het roadtrippen met z’n vieren van Mendoza naar Bariloche over de Ruta 40. Wat een prachtige omgeving;
  • het natuurlijkgeweld van de gletsjer Perito Moreno en de rotsformatie Fitz Roy met de twee prachtig blauwe meren;
  • het gedoe rondom geld. Argentinië hanteert twee koersen. Als toerist is het ongunstig om geld te pinnen. In plaats daarvan maak je een account aan via Western Union, maak je geld over naar dat account en haal je het geld op een kantoor op. Het is een gedoe, je staat er soms uren voor de in rij, maar het loont direct bij de eerste aankoop. Maar waarom dit systeem bestaat? Ze willen Dollars en Euro's hebben, maar dan blijft het vreemd hoe je met twee koersen kunt werken voor één en dezelfde munt. Hoe het systeem precies in elkaar zit... Daar zijn we in de meer dan vijf weken dat we in Argentinië zijn geweest, niet helemaal achter gekomen.

Vanochtend hebben we Wout en Eel uitgezwaaid; goede reis jongens, enorm bedankt voor de toffe tijd en tot over een paar weken. Wij vertrekken morgen naar Brazilië (tot de grens is het slechts vijf minuten). Helaas is onze eerste tocht in Brazilië er wel één van meer dan een half etmaal in een bus. Gelukkig hebben we de afgelopen dagen heerlijk rustig aan gedaan en kunnen we volledig ontspannen de bus in.

• 19 Januari 2023 - 21:31

Ma En Pa:

Geniet ervan.

• 20 Januari 2023 - 08:18

Kiki:

Wat een prachtige foto’s weer!

• 20 Januari 2023 - 10:08

Jan Willem :

Wat een prachtige omgeving voor een zwembad.

En inderdaad een mooie indruk van de watervallen. Echt mooie foto’s.

Have fun!

• 20 Januari 2023 - 10:28

Bernadet En Henk:

Nondeju...wat super prachtig daar!

Nou lijkt me zeker geweldig dit te kunnen zien!

Genieten op naar jullie volgende bestemming!

• 20 Januari 2023 - 19:17

Judith:

Wow lijkt me prachtig daar.

• 22 Januari 2023 - 14:02

Jelle:

Al dat natuurgeweld is machtig mooi! En weer een land dat je van je scratch map af kunt krassen :-) Veel plezier de laatste weken in Brazilië.

• 23 Januari 2023 - 22:41

Cor En Tonny:

Mooie tijd daar in Brazilië, Enjoy!!!