Paraty
Door: Jasper
Blijf op de hoogte en volg Jasper
01 Februari 2023 | Brazilië, Parati
Een stadje ongeveer in het midden tussen São Paulo en Rio de Janeiro gelegen. De koloniale invloeden van de tijd dat Brazilië Portugees bezit was, zijn nog goed zichtbaar in deze stad. Wat direct opvalt, is dat het stadje enorm veel sfeer heeft. Het is heel levendig op straat en vrijwel alle restaurantjes zien er gezellig uit, zelfs als er niemand binnen zit. Bijna alle panden zijn wit en hebben kleurrijke kozijnen Het historische centrum is autoloos en door de enorme keien, grotendeels zelfs enkel te voet begaanbaar. Je ziet direct welke toeristen nieuw zijn, want die wagen zich de eerste avond nog op slippers in de stad. De keien liggen zo ontzettend schots en scheef én zijn daarbij zo wisselend van formaat… Je breekt je nek erover! Bij Parijs-Roubaix zouden ze er jaloers op zijn!
Free Walking Tour
We besluiten om weer een Free Walking Tour te doen. Ondanks dat het dit keer niet de meest inspirerende gids is, zijn we toch blij dat we deel hebben genomen. In anderhalf uur vernemen we namelijk toch weer wat feitjes, die we zelf nooit hadden kunnen ontdekken.
We hadden al vernomen dat het oude centrum, bij hoogtij onder water stroomt. Alle huizen en panden liggen net twee treetjes hoger dan de straat, waardoor deze net niet onder water lopen. Op straat kom je regelmatig houten plankjes tegen die je kunt gebruiken als de straat weer onder water staat. De reden dat de straten lager liggen, is niet dat de stad aan het verzakken is. Ooit is de stad bewust zo aangelegd, zodat al het afval op straat gegooid kon worden (en de riolering op straat uit kwam!), waardoor alle viezigheid wegspoelde als het water weer zakte.
Verder zien we hier een enigszins afwijkend stratenpatroon ten opzichte van andere steden in Zuid-Amerika. Alle steden zijn hier naar Amerikaans model opgebouwd in blokken. Alle blokken zijn zo’n 100 meter bij 100 meter. Dat is hier ook het geval, maar aan het einde van de straat, buigen de straten iets of wat af. Je kan dus nooit het einde van de straat zien. Er zijn hier twee theorieën over: 1) op deze manier kon de vijand jou niet zien (andersom zag jij de vijand echter ook niet, dus enigszins twijfelachtig), en 2) het is hier behoorlijk warm, maar door de krommingen in de straat, zou er meer wind ontstaan, die de stad iets koeler maakt (onze gids gelooft meer in deze theorie).
Verder hadden we op sommige huizen (en dan met name op de balkons) ananasbeelden gezien. We vroegen ons af waarom, maar het blijkt in het verleden gebruikt te zijn om jouw rijkdom aan te geven. Waar mensen nu een grotere auto kopen dan de buren om daarmee de buren te imponeren, werden er vroeger extra ananassen aan de gevel aangebracht. Dit geldt overigens ook voor de trompetvormige voorwerpen onder aan de balkons, al worden deze tegenwoordig gebruikt om het overtollige regenwater van de balkons af te voeren.
Verder vernemen we dat Paraty nogal een bijzondere geschiedenis kent. Ooit werd in de omgeving goud gewonnen, waardoor de stad in korte tijd heel groot werd (zeker voor die tijd, enkele eeuwen terug). Toen er een haven dichter bij de goudmijn aangelegd werd, ging men koffiebonen telen. De stad kende in vroegere eeuwen door zowel het goud als de koffie veel slavenhandel. In de koffiebonenteelt zag men blijkbaar toch onvoldoende handel, waardoor veel mensen in de vorige eeuw de stad uittrokken, met als gevolg dat de stad veranderde in een spookstad.
De omgeving is echter prachtig en toen er een goede weg aangelegd werd om de steden São Paulo en Rio de Janeiro met elkaar te verbinden, ontdekten rijke lui uit São Paulo de prachtige omgeving en kochten verlaten panden op om als buitenverblijf aan te houden. Ook nu gebeurt dat nog vaak. Door dit alles is het toerisme in deze regio enorm gegroeid, waar de stad Paraty wederom van opgebloeid is.
Er worden veel tours aangeboden om per boot de omgeving te verkennen. Je vaart een paar uur met een te hysterische boot rond prachtige eilandjes en strandjes. Wij hebben er overigens voor gepast. Veel van deze bootjes zijn roze of hebben roze accenten. De reden hiervoor is dat Paraty als eerste Braziliaanse stad een openlijk homoseksuele burgemeester heeft gehad. Eén schipper dacht dat het misschien wel geinig was om zijn boot daarom roze te schilderen, zodat hij er meer geld uit kon halen. Het bleek een succes, waardoor veel schippers volgden, met als resultaat; veel roze bootjes in de haven van Paraty! Mooi verhaal!
Strandjes net buiten Paraty
In plaats van zo’n hysterische boottocht (iets te veel harde muziek en iets te veel drank georiënteerde toeristen) besluiten wij de bus te pakken en naar één van de mooie strandjes in de omgeving te gaan. We worden weer verrast door de schoonheid van de omgeving. Het voelt alsof je dwars door de jungle reist, met aan de ene zijde de zee en aan de andere zijde een groene bergketen. Het is heel dichtbegroeid en het voordeel ten opzichte van de echte jungle is dat het hier niet stikt van de muggen.
We gaan naar een redelijk verlaten strand op zo’n 20 kilometer van Paraty gelegen. Naast ons is het totaal aantal bezoekers van het strand op twee handen te tellen. Wat een genot; prachtig strand, mooie zee, op de achtergrond de geweldig groene bergen en enkel het geluid van golfslag! Hier vermaken we ons wel een middagje. Vanaf de bus was het wel nog ongeveer een kilometer door de rimboe om het strand te bereiken, maar dat mocht de pret niet drukken.
01 Februari 2023 - 05:17
Ma En Pa: